De perfecte power nap

Je kent het wel: de middagdip. Het is tussen 2 en 5 uur ‘s middags, je energieniveau daalt even tot een dieptepunt en het liefst zou je gewoon even een korte siësta willen inlassen. Er zijn verschillende manieren om je energie weer op peil te brengen en niet toe te hoeven geven aan de vermoeidheid. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je gedurende dag voldoende vezels binnen krijgt, zet een raam open voor frisse lucht, ga een stukje wandelen buiten of ga met een nat washandje over je gezicht zodra je een oppepper kan gebruiken. Mocht je de verleiding nou echt niet kunnen weerstaan en geef je je over aan de drang om je bed in te duiken voor een powernap, houd dan rekening met het volgende:

Slaap niet te lang

Ondanks dat het verleidelijk is om in slaap te vallen zonder een wekker te zetten, kun je dit beter niet doen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de meest ideale powernap ongeveer 20 minuutjes duurt. Door niet te lang te slapen, voorkom je dat je in je REM-slaap terecht komt. In deze fase herstel je het best en kom je het meest tot rust, maar wakker worden terwijl je in deze fase zit, zorgt juist voor een suf en vermoeid gevoel. Door de powernap maximaal 20 minuten te laten duren, blijf je in een lichte slaap en word je uitgerust wakker. Let er trouwens op dat je niet te laat in de middag tijd vrijmaakt voor een dutje, hierdoor kan het zijn dat je ‘s avonds niet meer moe bent en dus minder goed slaapt.

Verhoog de kwaliteit

Mocht je geen tijd hebben om 20 minuten je ogen dicht te doen, neem dan even 5-10 minuten de tijd om te rusten. Ook een kort ontspanningsmoment kan al voor een energieboost zorgen.

Om de kostbare minuten optimaal te benutten, raden we je aan om er alles aan te doen om de kwaliteit van je dutje te verhogen. Sla een kopje koffie over om je cafeïne inname te beperken en kies bij voorkeur voor een lunch met een hoog eiwit- of calciumgehalte, dit bevordert je slaap namelijk. Daarnaast speelt comfort natuurlijk ook een belangrijke rol. Door onder een lekker groot dekbed te kunnen kruipen, je hoofd even op een zacht kussen te laten rusten en een goede topper op je matras te leggen in combinatie met een zacht hoeslaken, lig je sowieso al een stuk lekkerder en heb je minder tijd nodig om écht even goed in de ontspanningsmodus te komen.

De powernap techniek; een handig kunstje

Lig jij ‘s avonds ook altijd eerst nog minimaal een half uur te woelen voordat je lekker in slaap valt? Dat kan sneller! Dé manier om snel in slaap te vallen is om de focus volledig op je ademhaling te leggen. Door rustig in en uit te ademen en daar je aandacht op te leggen, geef je je brein de kans om even alle hectiek en de nog te verwerken prikkels op de achtergrond te parkeren. Ook als je geen tijd of behoefte hebt om een volledige powernap in te lassen, is dit een effectieve manier om even tot rust te komen of te ontstressen.

Geef de volgende keer gewoon toe aan je vermoeidheid, kruip voor maximaal 20 minuutjes onder de wol en gun jezelf die energieboost als je ‘m nodig hebt!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang €5,- korting.

Toestemming*