Bij Walra hebben we verschillende soorten badgoed. Zo hebben we onze bekende handdoeken, gastendoekjes, washandjes en badlakens met de orginele kwaliteit sinds 1873, maar buiten dat hebben we ook soepele hamamdoeken en fouta’s. Maar wat is nu precies een hamamdoek en wat is een fouta? Is dat niet hetzelfde? Nee hoor! Hieronder lees je er alles over.
Wat is het verschil tussen hamamdoeken en fouta’s?
Hoewel de benamingen van hamamdoeken en fouta’s vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er toch echt wel verschillen tussen de producten. Het verschil zit hem in materiaal(dikte). Een hamamdoek is namelijk wat dikker dan een fouta en de binnenkant is van fijn badstof. Daarmee is een fouta dus wat dunner en lichter, wat je goed aan het materiaal kunt voelen. Een fouta is lekker dun en luchtig en de hamamdoek is met zijn badstof binnenkant wat zwaarder en iets groter. Een fouta ken je misschien beter als omslagdoek of een pareo.
Bij Walra hebben we verschillende soorten hamamdoeken en fouta’s in verschillende mooie designs en kleuren, welke is jouw favoriet?
Wanneer gebruik je nou een hamamdoek of fouta?
De twee doeken hebben nagenoeg dezelfde functies, ondanks hun kleine verschillen. Een fouta is licht en luchtig en wordt vaal gebruikt al pareo of omslagdoek. Hij is compact om mee te nemen en droogt snel. Een fouta wordt veel gebruikt op het strand als rok, omslagdoek of zelf als geknoopte jurk over je badkleding. Een hamamdoek daarentegen, en de naam zegt het al, is vooral geschikt voor een bezoek aan de hamam, wellness, spa of sauna. Dit doek is zwaarder en heeft 1 zijde van badstof. Hierdoor is hij erg geschikt om op te zitten, liggen en je mee af te drogen. Hij droogt iets minder snel dan een fouta.
Beiden zijn ze ideaal om mee te nemen naar het strand en te gebruiken als strandlaken of om om je heen te wikkelen. Ook kun je ze goed meenemen naar een dagje weg, maar de hamamdoek blijft, dankzij zijn badstof binnenzijde, wat fijner om jezelf mee af te drogen omdat deze het vocht dan wat beter absorbeert. De mooie prints van een fouta nodigt daarentegen weer uit om ze te dragen als kleding op een zonnige locatie. Ook kan het doek je helpen verkoeling te zoeken op het strand door hem licht vochtig te maken en in je nek te leggen of over je benen op een strandbedje. Tip: Bezoek je in andere (warme) landen graag culturele locaties? Dan heb je regelmatig een doek nodig om je schouders te bedekken, ook hiervoor is een fouta erg geschikt, luchtig maar bedekt.
In voor wat mediterraanse invloeden in je badkamer? Een hamamdoek laat je helemaal in die sferen wanen. Vervang je handdoeken voor hamamdoeken om deze zomerse sferen te creëren. Kijk dan ook eens voor onze super fijne gastendoekjes om de look zo helemaal compleet te maken.
Wastips voor hamamdoeken en fouta’s
Heb je een nieuwe hamamdoek of fouta gekocht? Wat leuk! Het is dan wel slim om ze voor de eerste wasbeurt minimaal 12 uur te laten weken in koud water. De vezels in de doek kunnen dan later beter het vocht absorberen en je voorkomt er ook mee dat hij niet super veel gaat krimpen in de was. Heb je een doek gekocht waar veel (felle) kleuren inzitten? Voeg dan wat azijn toe om te voorkomen dat de kleur vervaagd. Aan de doeken zitten van die leuke kwastjes. Zorg ervoor dat je deze even goed aantrekt voordat je ze de wasmachine in gooit zodat ze niet los kunnen raken. Strijk je hamamdoek of fouta niet, want hierdoor kan de vochtopname worden verminderd waardoor jij je er minder goed en fijn mee kunt afdrogen. De precieze temperatuur waarop de doeken gewassen mogen worden, staan op het waslabel wat aan het product bevestigt is. Kijk hier dan ook goed op zodat je ze niet per ongeluk te heet wast.