Havermout ontbijt
Het (lange) weekend staat voor de deur en dat bekent al gauw even zondigen qua dieet etc. en optimaal genieten van al het lekkers. Toch is het belangrijk om ook op vrije dagen gezond te blijven eten, je lichaam heeft namelijk iedere dag opnieuw bepaalde voedingsstoffen nodig. Natuurlijk is het niet erg om soms te snakken naar iets ongezonds, maar het is wel belangrijk om je balans daarna weer terug te vinden. Wij hebben een lekker én gezond recept voor jullie samengesteld: havermout ontbijt. Je kan zelfs kiezen tussen 3 gezonde toppings… Smullen maar.
Benodigdheden:
– 200 g havermout
– 600 ml halfvolle melk
– 4 tl vloeibare honing
– 1 tl gemalen kaneel
– een schone jampot met deksel
Bereidingswijze:
Zet alle ingrediënten klaar en doe de havermout, melk, honing en kaneel in de jampot. Het beste is als je dit ‘s avonds voor het slapen gaan doet. Indien je meerdere jampotten hebt, verdeel je de ingrediënten in porties en zorg je ervoor dat in iedere jampot alle ingrediënten zitten. Doe de deksel op de jampot en zet deze voor 8 uur in de koelkast (overnight). De volgende ochtend zijn de overnight oats klaar om gegeten te worden. Dit ontbijt wordt extra lekker met diverse toppings. Voeg deze vlak voor het serveren toe.
Toppingtips:
Blauwe bessen. Schep op elke portie overnight oats 1 eetlepel fruitspread, bijvoorbeeld met vruchtensmaak. Verdeel daar 100 gram blauwe bessen over en schep op elke portie nog 1 flinke lepel citroenkwark.
Appel-kaneel. Was 1 roodschillige appel en snijdt deze in blokjes. Verdeel per portie een kwart van de appelblokjes en 15 gram rozijnen over de overnight oats. Bestrooi met wat extra gemalen kaneel en breng op smaak met honing.
Amandel-sinaasappel. Snijd per portie met een scherp mesje de schil en het witte vlies van een halve handsinaasappel. Snijd de partjes vruchtvlees los van de vliezen, zodat je het vruchtvlees er gemakkelijk met je mes tussenuit kunt wippen. Verdeel de sinaasappelpartjes samen met 1 eetlepel ongebrande amandelen over de overnight oats. Bestrooi voor een extra smaaktwist de overnight oats met fijngesneden muntblaadjes.