Het is weer bijna Pasen!
Dat betekent een gezellig samenzijn met familie en lekker uitgebreid brunchen. Je zou ervoor kunnen kiezen om dingen kant-en-klaar te halen in de supermarkt, maar het is natuurlijk veel leuker om er een eigen touch aan te geven. Om jullie een beetje op weg te helpen met leuke recepten en tafel styling inspiratie, hebben we onze favorieten Paas tips op een rijtje gezet.
De echte klassieker: oma's appeltaart
Ingrediënten: Wat heb je nodig voor 1 appeltaart?
- 350 gr zelfrijzend bakmeel
- 200 gr boter - op kamertemperatuur
- 150 gr suiker
- 1,5 tl kaneel
- 1 ei
- 6 appels
- 5 el suiker
- 1,5 tl kaneel
- citroensap
- paneermeel
Recept: Doe alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom. Meng met een keukenmachine of met de hand goed door elkaar. Als je boter niet op kamertemperatuur is, kun je hem kort in de magnetron doen. Als je mooie bol deeg hebt, leg je het deeg ondertussen even in de koelkast.
Schil de appels, verwijder je het klokhuis en snijd je ze in blokjes (of plakjes). Doe de blokjes appel met de suiker, kaneel en citroensap in een kom en meng door elkaar. Vet je springvorm (24 cm) in met boter. Pak ongeveer 2/3 van het deeg en rol dat uit met een deegroller. Verdeel eerst wat bloem over een snijplank of je aanrecht en rol daar het deeg over uit. Zorg er ook voor dat je wat bloem over de bovenkant van het deeg doet zodat je roller niet aan het deeg blijft plakken. Rol het deeg uit tot een lap van circa 1 cm dik. Leg je springvorm op het deeg en snijd met een mes om de springvorm heen. Pak daarna voorzichtig het stuk deeg wat je net uitgesneden hebt. Leg dit in de springvorm.
Daarna maak je van het deeg wat je nog over hebt lange repen. Deze gebruik je voor de zijkant van de appeltaart. Als je bodem en de zijkant van de springvorm met deeg hebt bekleed verdeel je wat paneermeel over de bodem. Daarna schep je alle stukjes appel over het deeg. Verdeel nog een paar reepjes deeg over de appeltaart en maak de zijkantjes goed vast aan de rand. Als laatste smeer je de appeltaart in met een beetje ei of melk. Bak de appeltaart ongeveer 60 minuten in de oven (180 graden).
Tafel dekken in Paas-stijl
Het is natuurlijk erg leuk om je tafel mooi aan te kleden tijdens Pasen. Maak voor de basis gebruik van lichte kleuren en stijl de tafel af met paastinten zoals geel. Wikkel een van onze leuke keukendoeken om een brood, zo blijft het lekker vers en ziet het er ook nog gezellig uit. Om de tafel extra leuk aan te kleden is het maken van een paastak de ideale oplossing! Leg de paastak op de tafel als decoratie en versier hem met paaseitjes of kuikentjes. Tip: In plaats van het neerleggen van een servet is het leuk om de servet over een hard gekookt eitje heen te vouwen (zoals op de foto) . Met deze tips is jouw tafel helemaal ready voor de paasdagen!
Bananenbrood: simpel maar erg lekker!
Doe het deze Pasen eens anders en kies voor een heerlijk zelfgemaakt bananenbrood! Het is super simpel en ook nog eens erg lekker, lees hieronder hoe je het moet maken.
Ingrediënten: Wat heb je nodig voor bananenbrood?
- 250 g tarwebloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 mespunt zout
- 300 g banaan
- 100 g ongezouten roomboter
- 200 g witte basterdsuiker
- 8 g vanillesuiker
- 2 middelgrote eieren
- 125 ml crème fraîche
- Bakpapier
- Cakevorm (27cm)
- Keukenmachine
- Satéprikker
Recept: Verwarm eerst de over voor op 180°C. Vet daarna de cakevorm in en stop het bakpapier erin. Zeef bloem, bakpoeder, kaneel en het zout in een grote kom en zet opzij. Meng met de boter (tip: leg het vooraf een paar uurtjes uit de koelkast), basterd- en vanillesuiker met de keukenmachine in 20 sec. tot een bijna glad mengsel. Laat de machine draaien en voeg daarna één voor één de eieren en de crème fraîche toe. Schep het daarna door de grote kom met droge ingrediënten die je opzij had gezet. Pel en prak de zachte bananen en schep ze door het beslag heen. Verdeel het mengsel over de cakevorm en bak het in ongeveer 1 uur mooi goudbruin en gaar. Na 50 minuten is het goed om even met de satéprikker te checken of het bananenbrood gaar is. Als de prikker schoon uit de cake komt, is hij gaar. Laat de cake 30 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt, en laat hem nog eens een uur afkoelen voordat je hem gaan aansnijden. Smakelijk!
Eitjes schilderen
Waar denk je als een van de eerste dingen aan bij Pasen? Juist, eitjes schilderen of versieren! Nu is het beschilderen van eieren erg leuk om met kinderen te doen, maar het kan wel een rommeltje worden. Het is ook erg leuk om met een stift dingen op de eieren te tekenen of schrijven. Zo zou je bijvoorbeeld ook de naam van een persoon erop kunnen zetten zodat het meteen duidelijk is wie waar aan tafel zit! Op die manier kun je met iets simpels, iets heel leuks doen!
Pasen is de tijd om creatief aan de slag te gaan voor een prachtig paasontbijt, lunch of brunch en te genieten van het samen zijn. Met deze tips moet dat helemaal goed komen!
Walra wenst jouw een zacht en fijn Pasen!