Tips voor het kopen van een dekbed

Heerlijk slapen begint bij fijn beddengoed en een belangrijk onderdeel daarvan is het dekbed. Want weet jij eigenlijk wat voor dekbed jij in je overtrek stopt? En hoe kun je het winterdekbed van het zomerdekbed onderscheiden? Dit en nog veel meer lees je in deze blog. 

Eerst is het handig om voor jezelf vast te stellen wat voor slaper je bent. Houd je ervan om het lekker warm te hebben ’s nachts, of vind je het fijn om onder een luchtig en fris dekbed te liggen? Daarna kun je kijken welke materialen passen bij jouw slaap. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dit is ook iets waar je rekening mee moet houden. Gelukkig zijn alle dekbedden van Walra antiallergisch, dus dit is alweer een zorg minder!

slaapkamer, walra, dekbed, wit

 

Welke materialen zijn er en waar kies je dan voor?

Bij Walra hebben we verschillende dekbedden. Ze zijn allemaal gemaakt van katoen, maar sommige zijn een samenstelling van katoen en polyester. Katoenen dekbedden zijn erg fijn omdat ze zorgen voor een goede afvoer van vocht en een goede ventilatie. Daarnaast is het niet een super zwaar dekbed, maar biedt het wel fijne warmte waardoor je heerlijk kunt slapen.

Polykatoen materiaal
Een polykatoenen dekbed (50% polyester, 50% katoen) ademt goed en neemt vocht op. Het dekbed voelt soepel en licht aan en het geeft een koel gevoel. Fijn dus voor de warmere dagen. Bij Walra hebben we twee dekbedden in deze samenstelling: dekbed Milaan en dekbed Paris. Ook de London is een dekbed met polyester vezels in de vulling en een heerlijk luxe tijk. De tijk is de buitenkant van een dekbed. Dekbed London heeft een tijk van 100% luxe percaline katoen. Percaline of percal is een hogere kwaliteit katoenweving waardoor hij soepeler en zachter is dan de andere dekbedden. Het voordeel van polyester vulling is dat polyester niet zo zwaar is, makkelijk wasbaar en snel droogt.

100% katoenen dekbed
Bij Walra zijn wij overtuigt dat het nog beter is om onder een 100% natuurlijk dekbed te slapen. Waarbij de tijk en de vulling 100% van katoen is. Het dekbed Amsterdam is daarvoor een goede keuze. Katoen ademt goed en neemt uitstekend vocht goed op, dit zorgt voor een comfortabele nachtrust.

Nu dat je het materiaal hebt gekozen, is het tijd om te kijken naar het soort dekbed

Wil je een all season dekbed of een 4 seizoenen dekbed? En wat is het verschil? De naam verklapt het eigenlijk al een beetje, een all season dekbed kun je het hele jaar door gebruiken. Het is een dekbed dat bestaat uit één deel en je gebruikt dit het hele jaar door. Wil je liever per seizoen wisselen van dikte? Kies dan voor een 4 seizoenen dekbed. Deze bestaat uit twee delen die je los kunt halen van elkaar. Je gebruik het dunne deel voor de zomer, en het dikkere deel voor de lente en de herfst. Voor de barre wintermaanden bevestig je de twee delen weer aan elkaar zodat je het ’s nachts lekker warm hebt.

slaapkamer, walra, dekbed, wit

Verschil in tijk per dekbed

Een tijk is de buitenkant van het dekbed, waar de vulling in zit. In de tijk zijn vakjes of golven gestikt waardoor de vulling op zijn plek blijft zitten en zich niet gaat ophopen of slecht verdeeld. Een kleine tip om het lente/herfst dekbed van het zomerdekbed te onderscheiden: het zomer deel heeft een klein golvend patroon terwijl het lente/herfst gedeelte een groter golvend patroon heeft.

Naast de verschillende soorten dekbedden, zijn er ook een aantal warmteklasses waar je uit kunt kiezen

Er zijn in totaal 4 warmteklasses; klasse 4 is de laagste klasse en vooral geschikt voor de zomer. Klasse 3 is het meest geschikt voor de iets koudere lente en herfstmaanden. Klasse 2 is ideaal voor de wintermaanden, dit is dan ook voor veel mensen de favoriete warmte-isolatie klasse wanneer je slaapkamer het hele jaar door dezelfde gematigde temperatuur houdt. Als laatste is er nog klasse 1; dekbedden met deze klasse hebben een zeer hoge warmte-isolatie klasse en worden vaak enkel gebruikt in de extra koude wintermaanden.

slaapkamer, walra, dekbed, wit slaapkamer, walra, dekbed, wit

Een dekbed heeft ook een bepaald vulgewicht

Dit kan het gewicht zijn per vierkante meter, of het totale gewicht van het dekbed. Als je een hoog vulgewicht hebt, heb je een warm dekbed; hoe hoger, hoe warmer. Let echter wel goed op de soort vulling van het dekbed wanneer je verschillende dekbedden gaat vergelijken want verschillende vullingen hebben andere eigenschappen en isolatiewaarden. Op de product pagina van onze dekbedden staat onderaan per afmeting het vulgewicht vermeld. Zo weet jij precies hoeveel warmte jij van jouw nieuwe dekbed krijgt!

Keuzehulp

Nu je al deze info hebt, kun je een keuze gaan maken voor een Walra dekbed. Wij zetten ze even voor je op een rijtje!

  • Dekbed Amsterdam is een 4 seizoenen dekbed. Hij is gemaakt van 100% katoen waardoor hij lekker zacht is voor je huid. Het dekbed heeft een warmteklasse van 1 en is onze favoriet! Wanneer je deze uit elkaar haalt is het zware deel warmteklasse 2 en het lichte deel warmteklasse 1.
  • Dekbed London is een 4 seizoenen dekbed. Het is een luxere uitvoering omdat hij gemaakt is van luxe percaline katoen. De vulling is gemaakt van polyester. Het dekbed heeft een warmteklasse van 1, wanneer je de twee delen los haalt heeft het zwarte deel warmteklasse 2 en het lichte deel warmteklasse 1.
  • Dekbed Paris is een 4 seizoenen dekbed. De tijk is een samenstelling van 50% polyester en 50% katoen, ook wel polykatoen genoemd. De vulling is van 100% polyestervezels gemaakt. Het dekbed heeft een warmteklasse van 1 en los van elkaar warmteklasse 1 en warmteklasse 2. De gewichtsklasse is zwaar.
  • Dekbed Milaan is een All season dekbed. Het is een enkel dekbed met een tijk van 50% polyester en 50% katoen (polykatoen). De vulling is van 100% polyestervezels gemaakt en het dekbed heeft een warmteklasse van 1.
  • Dekbed Praag is een 4 seizoenen dekbed. Het is een dekbed met een tijk van 50% polyester en 50% katoen. De vulling is van 100% gerecyclede polyestervezels. De gewichtsklasse is samengevoegd licht en warmteklasse 1. Haal je de twee delen los dan hebben ze warmteklasse 1 en warmteklasse 2.

Wil je graag persoonlijke hulp bij het uitzoeken van jouw nieuwe dekbed? Neem dan contact op met onze klantenservice en zij zullen je verder helpen!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang €5,- korting.

Toestemming*