Jouw ultieme kersttafel

Jouw ultieme kersttafel

 
Heerlijk! De feestdagen. Als het buiten kouder wordt dan lopen we langzaam warm voor de kerst. Lekker lang en uitgebreid tafelen, terwijl je luistert naar kerstliedjes, maar bovenal het samenzijn met familie en vrienden. De voorpret komt al wanneer de kerstversiering van zolder wordt gehaald. Want de kerstsfeer is al goed te proeven in alle voorbereidingen die de kerstdagen van je vragen. Wat draagt nou beter bij aan die warme kerstsfeer dan een goed gedekte kersttafel. En met kerst is niks te gek. Dus vergeet less is more, overdressed bestaat met kerst niet.

 

 

Kies een thema

Voordat je begint met het dekken van een feestelijke kersttafel, kies je voor een thema. Ga voor traditioneel, bohemian of kies voor de botanische trend. Stel een kleurenpalet samen en laat deze terugkomen in al je keuzes. Maak een moodboard dat kan dienen als houvast.

 

Begin bij de basis

Bewaar die placemats maar voor je dagelijkse prakkie. Met kerst pak je uit. Met je mooiste tafellinnen welteverstaan. Begin met een luxe tafellaken en top deze af met een loper. En het liefst nog met bijpassende servetten in dezelfde uitvoering. Bij het feestelijke karakter past geen wegwerpservies en als het even kan laten we de papieren servetten met kerst lekker links liggen.
 

 

Stylen met servies

Maak het bont met een zelf samengesteld servies. Hierbij is de enige regel, dat er geen regels zijn. Ga af op je gevoel, als je durft. Ga je liever voor veilig? Je zondagse servies kan vast niet wachten om weer eens uit de kast te komen. Ook hier geldt – behalve als je kiest voor het thema ‘camping chic’- plastic is uit den boze. Voor elke gang zet je alvast de borden klaar en leg je het bestek uit. Vergeet dan ook je wijn- en waterglazen niet. Dat is pas een indrukwekkend gezicht. Wil je net zoals onze kersttafel het Walra servies gebruiken, dat vind je hier.
 

Gooi je boom op tafel

Beperk je met je kerstversiering niet tot je kerstboom. Decoreer je tafel met kerstballen en ornamenten. Verspreid ze over het midden van je tafel, of maak er een knaller van een centerpiece van met echte takken. Denk er wel aan dat je niet te veel de hoogte in gaat met je versiering, je wilt elkaar wel in de ogen kunnen kijken tijdens het kerstdiner.
 

 

Kaarslicht zorgt voor sfeer

Kaarsen geven een ruimte sfeer. Dim je verlichting en laat kaarsen de tafel verlichten. Of je kiest voor sjieke kandelaars met hoge dinerkaarsen of kleine lantaarntjes met waxinelichtjes, kaarslicht is magisch. Speel met de hoogte van de kaarsen. Hou ook hier weer rekening met hoogte in het midden van de tafel.
 

Wees creatief

Think outside the box en gebruik verrassende voorwerpen ter decoratie. Glazen voorraadpotten doen het ook goed als theelichthouder of vaas, leistenen of boomstamschijven maken prachtige onderborden of wat dacht je van armbandjes als servetringen? Tover je hanglampen boven de tafel om tot ware kroonluchters. Vlecht er echte dennentakken of een krans van veren in. Hang er ornamenten aan visdraad en het effect zal groots zijn.
 

 

Oog voor detail

Heb je je mooiste servies uitgestald en is je decoratie om door een ringetje te halen? Mooi! Maak het geheel af met een tafelschikking. Schrijf of print mooie naambordjes en misschien zelfs het menu. Ook hierin kan je heel creatief zijn. Kerstballen kunnen ook leuk zijn als naambordje en het menu doet het vast goed in een fotolijstje. Maak het zo bont als je zelf wilt. En denk niet dat je niet creatief bent. Kijk eens op Pinterest, of google voor inspiratie.

 

Tot slot begin op tijd, zodat je tafel klaar is als je gasten komen. En vergeet vooral niet om te genieten. Fijne feestdagen!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang €5,- korting.

Toestemming*