Een uitzet, ouderwets of juist heel handig?

Vroeger was het heel normaal om te sparen voor een linnenuitzet. Elke jonge vrouw werd geleerd dat het verstandig was om een kostbare uitzet bij elkaar te sparen. Vroeger heel gewoon, maar tegenwoordig zie je dit nergens meer. Is het sparen voor een uitzet, voordat je op jezelf gaat wonen, bijzonder ouderwets of nog altijd zinvol?

Wat is een uitzet?

De uitzet van vroeger was een complete set van linnengoed, servies en andere huishoudelijke artikelen. Het begon als onderdeel van een bruidsschat van een jonge vrouw, maar werd snel erna een op zichzelf staand fenomeen. Het betrof een set benodigdheden die je aanschafte voor het moment dat je als vrouw uit huis ging. Omdat het in die tijd erg kostbaar was om linnengoed te kopen, werd er vanaf jonge leeftijd voor bedlinnen gespaard. De uitzet werd bij elkaar gespaard en gekocht via adviseuses van textielbedrijven die met koffers vol textiel bij de gezinnen thuis kwamen. Het samenstellen van je uitzet was een serieuze zaak. Zo is ook het merk Walra ontstaan.

Walra-uitzet-vroeger-bruidsschat-700-306

Rond 1900 werd de linnenuitzet onderverdeeld in een aantal categorieën: lijfgoed, tafelgoed, badgoed en het beddengoed. De uitzet compleet maken was een grote opgave, als je bedenkt wat je alleen al voor het bedlinnen nodig was: 12 fijne logeerlakens – 12 fijne sloopen – 18 linnen beddelakens – 18 linnen sloopen – 12 graslinnen bodelakens en 12 graslinnen bodesloopen (van der Hoeven, J. P. C., & van Dorp-Kampers, H. E. (1911). Ik kan huishouden).

De bruidsschat is achterhaald

Inmiddels is het idee van een bruidsschat en het feit dat een jonge vrouw zich in deze mate op het huwelijk moet voorbereiden volgens velen achterhaald. De tegenwoordige generaties zijn opgevoed in een betere economie en hebben meer geld te besteden dan de gezinnen vroeger. Ook is de gelijkheid tussen samenwonende partners beter en hoeft niet alleen de vrouw te zorgen voor het linnengoed en huishouden. Stelletjes die nu gaan samenwonen beslissen samen wat zij wel of niet nodig hebben en wanneer ze het kopen.

Sparen voor je toekomst

Toch is het sparen voor een linnenuitzet geen gek idee. Je ziet dat veel studenten die op zichzelf gaan wonen of jonge stellen die een starterswoning aanschaffen weinig tot geen aandacht schenken aan duurzaam en hoog kwalitatief textiel. En begrijpelijk.

Maar in een latere levensfase, als je een duurdere koopwoning neemt, luxere artikelen gewend raakt en een gezin start, zal je merken dat goedkoop vaak duurkoop is. En dus leer je waarde hechten aan goede producten die lang meegaan en dan maar iets duurder zijn. Kwaliteit boven kwantiteit. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een grote set linnen te kopen, waardoor het sparen voor je toekomst een uitkomst kan bieden.

Zelf iemand verrassen met een cadeau-set?

Verras hem/haar met een prachtige set Walra producten. Denk aan een prachtige cadeauset van 2 handdoeken, 2 washandjes, 2 gastendoekjes en een prachtig hoeslaken en dekbedovertrek.

Bekijk het beddengoed hier.
Bekijk alle handdoeken en badlakens hier.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang €5,- korting.