De beste tips voor een heerlijke nachtrust

Een goede nachtrust is erg belangrijk, als je te weinig slaapt kan dit op korte en lange termijn invloed hebben op onder andere je uiterlijk, gezondheid en gevoel. Je kunt bijvoorbeeld sneller last krijgen van hart- en vaatziekten, meer kans krijgen op geheugen- of concentratieproblemen en je ziet er meteen slechter uit. Het is daarom erg van belang dat voldoende rust neemt en op tijd naar bed gaat. In deze blog vind je tips die ervoor zorgen dat jij zult slapen als een roosje!

Tip 1 – Zorg voor regelmaat

Het is belangrijk dat je iedere avond op een vaste tijd gaat slapen en de volgende dag weer op een vaste tijd opstaat, zelfs in het weekend. Hierdoor houd je rekening met je biologische klok en geef jij je lichaam voldoende rust. Ook in je eetpatronen is het belangrijk om te zorgen voor regelmaat. Eet in de avond dan ook niet al te zware maaltijden, deze moet je lichaam namelijk nog verteren wat ervoor kan zorgen dat jij minder snel in slaap valt.

Tip 2 – Neem een warm bad of een warme douche

Na een lange dag is het heerlijk om even een ontspannend momentje voor jezelf te hebben. Neem bijvoorbeeld een warm bad of stap een warme douche en droog je af met de heerlijke zachte handdoeken van Walra. Het is bewezen dat het nemen van een bad of douche slaap bevorderend werkt, het warme water zorgt namelijk voor een verbeterde doorbloeding waardoor je lichaam meer warmte af kan staan aan de omgeving waardoor jij sneller in slaap valt.

Tip 3 – Wees actief overdag

Als je overdag veel doet een veel beweegt zorgt dat er ‘s avonds voor dat je in de avond beter slaapt. Het is daarom belangrijk om overdag voldoende beweging te hebben, denk bijvoorbeeld aan hardlopen, fietsen of wandelen. Dit hoeft natuurlijk niet heel de dag te zijn, ontspanning blijft ook belangrijk. Kies een tijdstip waarop jij het fijn vindt om naar buiten te gaan om even te bewegen. Let wel op dat je dit niet te laat op de dag doet, dit kan ervoor zorgen dat je te veel energie hebt als je wil gaan slapen.

Tip 4 – Vermijd schermgebruik voor het slapengaan

Deze tip zal je vast al ooit gehoord hebben. Het is namelijk over het algemeen bekend dat schermgebruik voor het slapengaan erg slecht is. Doordat je ‘s avonds laat nog naar een opgelicht scherm kijkt denken je hersenen dat het nog licht is en kun je moeilijker in slaap vallen. Zorg er daarom voor dat je ruim twee uur voordat je gaat slapen niet meer in aanraking komt met beeldschermen.

Tip 5 – Zorg voor een fijne slaapomgeving

Gebruik je slaapkamer echt vooral om te slapen en niet voor andere dingen. Ook is het belangrijk dat je kamer opgeruimd is en er niet stapels met onafgemaakt werk liggen, dit kan namelijk zorgen voor stress als je wilt gaan slapen. Een comfortabel bed is ook erg van belang, denk hierbij aan een fijn matras, dekbed, dekbedovertrek en hoofdkussen. Zorg ook voor verduisterende gordijnen, deze zorgen ervoor dat je dieper slaapt en je kamer zo donker mogelijk blijft.

Tip 6 – Goede ventilatie

Het is heel verleidelijk om het zo warm mogelijk te houden in je slaapkamer door bijvoorbeeld de ramen en deuren te sluiten en de verwarming aan te laten. Dit is echter niet slim en gezond als het gaat om een goede nachtrust. Het is belangrijk om te zorgen voor zoveel mogelijk ventilatie in de slaapkamer, hierdoor adem je frisse lucht in als je slaapt, val je dieper in slaap en wordt je minder snel wakker met hoofdpijn. Zorg er dus voor dat je ramen en deuren overdag zo veel mogelijk open doet en de verwarming op tijd uitzet.

Slaap lekker!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang €5,- korting.

Toestemming*